« terug naar vorige pagina

Ik heb onveilig gevreeën. Heb ik een soa?

Als je onveilig hebt gevreeën of als het condoom is gescheurd, moet je minimaal twee weken wachten met een soa-test. Dan is het pas zinvol om je te laten testen. Heb je klachten, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test is pas drie maanden nadat je onveilig hebt gevreeën zinvol. Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in je bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of je seropositief bent.

Je kunt voor een soa-test een afspraak maken met de huisarts. Tijdens het spreekuur wordt het gelopen risico in kaart gebracht en een advies gegeven welke testen moeten worden gedaan.

Voor jongeren t/m 24 jaar of hoog risicopatiënten kan de test ook door de GGD worden afgenomen. De kosten gaan dan niet van het eigen risico af. Heb je risico gelopen op een soa en wil je een afspraak maken voor het soa-spreekuur van de GGD Hollands Midden, neem dan contact op met de soa-afsprakenlijn, 088 – 308 33 88 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 12.00). Kijk voor meer informatie op de site van de GGD Holland Midden

Het is ook mogelijk via Het ZIZ. Klik op de link voor meer informatie https://ziz.nl/

Kijk voor meer informatie over SOA’s op thuisarts.nl