« terug naar vorige pagina

DISCO voor COPD

Wat is DISCO?

DISCO staat voor Dynamische Interdisciplinaire Selfmanagement COPD educatie. DISCO is een cursus speciaal ontwikkeld om u te ondersteunen een expert te worden op het gebied van COPD. Deze cursus is voor patiënten die onder behandeling zijn vanwege hun COPD.

De bijeenkomsten worden begeleid door zorgverleners (ook wel trainers genoemd) die werkzaam zijn binnen de GES. Hierbij kunt u denken aan de huisarts , praktijkverpleegkundige, apotheker, farmaceutisch consulente, farmaceutisch manager, fysiotherapeut of diëtist.

De trainers zijn er om u te helpen uw kennis te vergroten en inzicht te verwerven in wat COPD voor u betekent en wat u zelf kunt doen om meer grip op uw COPD te krijgen.

Het programma bestaat uit twee dagdelen, verspreid over twee weken. Na deze twee bijeenkomsten bent u (nog) beter in staat beslissingen te nemen voor een goede zorg voor uw COPD.

Als u uw partner, een familielid of vriend(in) mee wilt brengen naar de bijeenkomsten, dan is hij/zij van harte welkom..

Wat moet ik doen?

Het is belangrijk dat u goed bent voorbereid en beide dagdelen van de DISCO cursus volgt.

De groep bestaat uit ongeveer 10 personen en eventuele partners.

De DISCO training is een interactief programma waarbij u gevraagd wordt actief mee te denken en mee te praten. Er zijn ook mogelijkheden om individueel met een van de trainers te spreken als u daar behoefte aan heeft.

Van tevoren krijgt u een folder toegestuurd en wordt u gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen. Het doel hiervan is om aan het einde van de cursus een eigen actieplan te kunnen maken en tevens te onderzoeken hoe effectief DISCO is in het helpen om mensen meer grip te laten krijgen op hun COPD.

Wat gebeurt er tijdens DISCO?

Tijdens DISCO kunt u:

  • praten over uw zorgen
  • antwoord krijgen op uw vragen
  • kennis en praktische vaardigheden opdoen
  • aangemoedigd worden uw eigen keuzes te maken over hoe u omgaat met uw COPD
  • uitzoeken welke ondersteuning u kunt verwachten van uw COPD-zorgverleners

DISCO wordt aangeboden in groepen omdat:

  • het prettig kan zijn met mensen in eenzelfde situatie te praten
  • mensen van elkaar kunnen leren
  • mensen elkaar vaak kunnen helpen en ideeën kunnen delen of opdoen
  • mensen de bijeenkomsten plezierig vinden

De bijeenkomsten zijn ontspannen, vriendelijk en plezierig. Omdat de hoeveelheid deelnemers beperkt is, voelt u zich snel op uw gemak.